Grønn høst, blomster og mais!
Selvforsyning, nye vekster og dyrking av egen mat: Tiden har kommet hvor sol begynner å lage skygger innover landskapet, skolene er i gang og ferietiden er over for de fleste. Men ennå blomstrer det og innhøstingen av grønnsaker, et viktig tilskudd til lokal matberedskap, er i gang. Bøndene høster som vanlig korn, gress og poteter, og nå ser vi også mais langs vegene.
Grønnsaksrike & Fjellblomst
Oppe i Bergegarda i Fluberg finner vi Grønnsaksrike & Fjellblomst. Med invitasjon til åpen dag tredje helga i august, fikk mange flere fra bygda øynene opp for dette unike tilbudet i Søndre Land. En stor variasjon økologiske grønnsaker (uten bruk av kunstgjødsel) og blomster – mange spiselige, dyrkes over et areal på omtrent 2 mål.
Isabelle Zehle og Christoph Langenohl flyttet fra Tyskland til Norge i 2017 og gjennomfører nå tredje sesong med dyrking på 500 moh oppe i Bergegarda. Tidligere drev de grønnsaksdyrking på en gård i nærheten av Jessheim i noen år før de etablerte seg i Søndre Land i januar i 2023. Deres ønske er å tilby grønnsaker og blomster dyrket uten kunstgjødsel og sprøytemidler, for lokalbefolkningen i Søndre og Nordre Land. Et sted med selvplukk og hagekafe hvor kundene kan handle bokstavelig talt rett fra åkeren. Videre planlegger de å utvide med urteteer, med både ville og dyrkede urter – alt håndplukket. Kursvirksomhet som inkluderer planlegging av kjøkkenhage, forkultivering, lagring, sylting/fermetering, sanking av frø, sanking av ville vekster til mat og drikke, dyrking av snittblomster, bukettbinding og kranser, er også en del av de videre planene for driften. «Vårt fokus og mål er selvforsyning og jeg liker å dele kunnskapen vi har samlet. Vi ønsker å inspirere og motivere andre og ikke minst dele den store gleden over kortreist og ren mat! sier Isabelle.»
Isabelle forteller videre om utfordringen med å drive en allsidig grønnsakshage på 500 moh, men understreker samtidig at mye er mulig hvis man bare prøver!
Stedet huser flere hus, gårdsdrift og en familie med små barn i 3-4 årsalderen som akkurat denne augustdagen tusler rundt blant frittgående høns og fasaner. Et kaffebord med salg av både søtt og salt, et telt for skygge mot sol og vind, en benk og en stol, hvor vi kan nyte synet av en fargesprakende blomsterprakt og samtidig løfte blikket mot fjell og åser i vest. I en atmosfære av overskudd får vi ei saks i hånda og kan gå rolig langs blomsterbedene, klippe og komponere en helt egen bukett. Både lange, hvite, rosa, hvit-rosa, lilla, mørk-lilla, blå, nesten sorte, gule, dyp rosa med svart – alt av farger. Bøttene står klare til å fylles med vann og buketter.
Av grønnsaker dyrkes knutekål, vanlig kål, grønnkål, svart grønnkål, rødkål, løk, salat, bønner, squash, urter, mangold, rødbeter, tomater og mere til.
Du finner dem på facebook: Grønnsaksrike & Fjellblomst og adressen er Øvre Bergegarda 14 i Fluberg. De er også deltakere på Reko-ringen Dokka og andre markeder i regionen. Hvis du ikke får til å hente selv – de kan levere rett hjem til deg.
Selv om det nå nærmer seg slutten for både blomster og grønnsaker – ta kontakt via deres facebookside: Grønnsaksrike & Fjellblomst eller på epost: gronnsaksrike@gmail.com
Ennå finns det mye godt og vakkert å sanke!
Land Parsellhage
Er du interessert i å dyrke sammen med noen andre? Ei gruppe frivillige innbyggere har dyrkingskasser på ei kommunal tomt like ved rådhuset i Hov (Hov Nordre). Eva Jørgensen (MDG) er initiativtaker og sammen med 11 medlemmer siden oppstarten i mai, har flere og flere funnet vegen til tirsdagsettermiddagene i parsellhagen utover sommeren. Land Parsellhage er blitt en registrert forening og for mange er dette et etterlengtet tilskudd til foreningslivet i kommunen. Eva understreker at alle er hjertelig velkomne, nye og gamle innbyggere fra både Nordre og Søndre Land. Dette fellesskapet er et godt sted å bli kjent med flere og drive språktrening. Det sosiale aspektet, inkludering og mangfold er viktige drivkrefter for Land Parsellhage.
I mer sentrale strøk og i byer er parsellhager en vanlig måte å skape fellesskap rundt dyrking av mat. Ute i distriktene har mange egne hager, men i vår tid med over 40 % ensligboende, søker flere sammen. Arbeidet med å dyrke når man blir eldre kan også oppleves litt mye etter hvert. Å dele både kunnskap, redskaper, frø og interesser for å dyrke egen mat bringer oss sammen på tvers av aldre, kulturer og språkbarrierer.
Nå er innhøstingen i full gang og erfaringer fra den første sesongen skaper et godt grunnlag for neste år. «Og det er ikke sikkert kåltyper trives så godt akkurat der, sier Eva»! Et vakkert drivhus på tomta, bygd opp med gjenbruksmaterialer av tidligere beboere og ansatte i kommunen, har nå blitt Land Parsellhage sitt egne klubblokale. Det gir ly for regnet og skaper en god ramme. Videre planer er å ta vare på hele hagen, gjerne i samarbeid med nye leietakere i hovedbygget. Den gamle rabarbraen tynnes og stelles, de planlegger planting av nye epletrær og de gamle frukttrærne får etterlengtet oppmerksomhet. Alle hjelper hverandre med vanning og vannet kommer fra en slange koblet til hovedbygningen. Ut over høsten og vinteren vil flere aktiviteter, kurs og deling av kunnskap finne sted, kanskje i biblioteket i Hov eller andre steder i Hov sentrum. Bli medlem Land Parsellhage på av facebook eller ta direkte kontakt med Eva på mobil: 976 86 949. Tirsdag 2. september er neste møte kl. 17.30 i parsellhagen.
Foto Land Parsellhage: Mari Stenerud
Maisdyrking – her?
Mange har lagt merke til at det har dukket opp mais på noen av åkrene rundt Hov og Fall i kommunen. Langs fv 34 og oppover 247/Sjølaasvegen fra Hov strekker maisen seg høyt oppover og ned i bakken.
Dette er mais som skal brukes til fôr for melkeku. Hele planten blir brukt til fôr, altså ikke til maiskolber for matbordet. Forandringene i været har gjort at vi får lengre vekstsesong i distriktet vårt, og dermed kan man forsøke seg på å dyrke andre fôrsorter, som trenger litt lenger vekstsesong.
Det finnes også steder i Norge hvor man dyrker mais til matbordet og det finns mange veiledere ute på nett. Særlig varme og tørke kan gi gode vekstvilkår. Så klimaendringene kan gi nye matsorter å dyrke også her i Innlandet. Og vindruer begynner å bli populært å forsøke seg på.
Vi minner til slutt om boka Beredskapshagen av Maria, Anders og Barbro Nordrum, som ble presentert på årets Tid for Tømmer, den er til låns i biblioteket i Hov eller til salgs på Nordli på Dokka.
God høst og innhøsting!