Etablering av Frivilligsentral for ungdom i Søndre Land?
Søndre Land kommune har over tid sett behovet for å styrke det frivillige engasjementet blant ungdom og skape en inkluderende møteplass som kan bidra til sosial tilhørighet og fellesskap. På bakgrunn av dette foreslås det å etablere Frivilligsentralen UngiSLK, en kommunal frivilligsentral for ungdom. Saken ble forelagt formannskapet i møte sist onsdag og der ble den vedtatt. Nå gjenstår det å se om den blir vedtatt i kommunestyret 28. april.
Formålet med Frivilligsentralen UngiSLK er å:
1. Stimulere til frivillig innsats og være en åpen møteplass for ungdom i kommunen.
2. Være et bindeledd mellom kommunen, frivillig sektor og ungdom.
3. Iverksette aktiviteter som styrker nærmiljøet og fremmer fellesskap.
4. Være et kraftsenter for frivillig virksomhet blant ungdom i kommunen.
Forankring i Ungdomens hus
Frivilligsentralen vil bli forankret i det eksisterende Ungdommenes Hus. Målet er å samle kommunens ungdomskulturtilbud i en helhetlig struktur for bedre samordning og økt tilgjengelighet. Frivilligsentralen vil fungere som en felles plattform for ungdomstilbud som Flyt, Drive, UKM og ungdomsklubben, samt eventuelle nye initiativ.Etableringen av Frivilligsentral UngiSLK medfører ingen merkostnader for kommunen, verken i oppstart- eller driftsfasen. Ved å integrere sentralen i eksisterende lokaler og strukturer, sikres en kostnadseffektiv løsning innenfor dagens rammer.
Tilskudd
For å sikre et solid økonomisk fundament og muliggjøre videre utvikling av tilbudet, vil det også søkes ekstern finansiering fra statlige midler, Gjensidige Stiftelsen, Sparebankstiftelsen og lokale bedrifter. Gjennom å organisere dette gjennom en frivilligsentral for ungdom vil vi også motta tilskudd fra staten.
Kommunens kulturavdeling blir ansvarlig for driften
Frivilligsentralen vil organiseres under kommunens kulturavdeling, med avdelingsleder ungdom som ansvarlig for den daglige driften, koordinering av aktiviteter og samarbeid med frivillige organisasjoner. Det vil velges et styre som består av min. 4 representanter fra medlemmer fra Ungdomsrådet og/eller klubbstyret i Søndre Land Ungdomsklubb. Ungdomsrådet vil holde årsmøte.
Etableringen av Frivilligsentralen UngiSLK vil styrke ungdommens medvirkning i lokalsamfunnet, fremme sosial inkludering og bidra til et mer aktivt og engasjert nærmiljø. For å lykkes med dette vil samarbeid med relevante aktører som skoler, idrettslag, Røde Kors og Mental Helse Ungdom være ønskelig for å sikre et bredt og inkluderende tilbud. For å evaluere og videreutvikle tilbudet vil det gjennomføres spørreundersøkelser, brukermøter og statistikkbasert analyse av sentralens aktivitet og deltakelse.
Kommunedirektøren er positiv
Konstituert kommunedirektør Pål Rønningen skriver i sin saksutredning at etableringen av Frivilligsentralen UngiSLK vurderes som et viktig og strategisk tiltak for å styrke ungdommens deltakelse i frivillig sektor, forebygge utenforskap og skape en trygg og inkluderende møteplass for unge i Søndre Land kommune.
Målgruppe og samfunnseffekt
Frivilligsentralen retter seg mot ungdom i alderen 13-24 år, med et planlagt utvidet tilbud for aldersgruppen 10-12 år igjennom året. Sentralen vil ikke bare fungere som en sosial arena, men også bidra til forebygging av utenforskap, rusproblematikk og kriminalitet. Ved å tilby mestringsaktiviteter, livsmestringsferdigheter og arbeidserfaring, vil sentralen styrke ungdommens personlige utvikling og fremtidige jobbmuligheter.
Erfaring og forankring
Kommunens erfaring med frivilligsentraler for voksne har vist seg å fungere godt, men med en tydelig eldre profil. Et lavterskeltilbud rettet mot ungdom vil kunne dekke et eksisterende behov og bidra til tidlig innsats overfor risikoutsatte grupper.
Samarbeid og medvirkning
For å sikre ungdommens engasjement og deltakelse er det avgjørende å etablere et tett samarbeid med skoler, idrettslag, Røde Kors, Mental Helse Ungdom og andre relevante aktører. Ungdomsrådets rådgivende rolle vil styrke medvirkningen og bidra til at tilbudet tilpasses ungdommens behov og interesser.
Økonomisk bærekraft
Etableringen av Frivilligsentral UngiSLK medfører ingen merkostnader for kommunen, verken i oppstart- eller driftsfasen. Ved å integrere sentralen i eksisterende lokaler og strukturer, sikres en kostnadseffektiv løsning innenfor dagens rammer.
Gjennom å organisere dette gjennom en frivilligsentral for ungdom vil vi også motta tilskudd fra staten. For å sikre et solid økonomisk fundament og muliggjøre videre utvikling av tilbudet, vil det også søkes ekstern finansiering fra statlige midler, Gjensidige Stiftelsen, Sparebankstiftelsen og lokale bedrifter.
Risikovurdering
Den største utfordringen ligger i å sikre at tilbudet faktisk tas i bruk av ungdommen. For å motvirke dette bør det legges vekt på aktiv markedsføring, samarbeid med ungdomsorganisasjoner og løpende tilpasning av aktiviteter basert på ungdommens ønsker og behov.
Evaluering og oppfølging
Bruken av sentralen vil følges opp gjennom registrering av antall deltakere og frivillige, samt regelmessige spørreundersøkelser og brukermøter. Dette vil gi verdifull innsikt i sentralens utvikling og legge til rette for kontinuerlig forbedring.
Frivilligsentralen UngiSLK har potensial til å bli et kraftsenter for ungdommens frivillige engasjement og sosial deltakelse i kommunen. Med riktig organisering, bredt samarbeid og tett oppfølging av brukermedvirkning, vurderes tiltaket som positivt og samfunnsnyttig.
Sluttbehandling i kommunestyret
Hvis kommunestyret slutter seg til formannskapets innstilling i denne saken, når den skal behandles 28. april i år, er Frivilligsentralen UngiSLK et faktum fra 1. januar neste år.